2010-03-03 Serengeti

Uppe med solen. Nattens regn har upphört. Good har fixat frukosten. En heldag i Seroneradalen mitt i Serengeti väntar. Dagens mål: leopard. Kommer iväg på dagens "game drive" redan i 8-tiden. Kocken Good stannar kvar på campingen och fixar lunchen som vi kommer att äta i mathyddan på campingen.

Första "bytet" är en grupp giraffer:

Fem minuter senare en grupp Impala-antiloper:

En maraboustork intill sitt bo längst upp i ett träd:

En buffel:

Buffeln har en Red-billed Oxpecker på ryggen:

Ytterligare en grupp giraffer på nära håll. Vår bil speglas i griraffens öga:

En grupp lejon - fyra vuxna och två ungar - går över vägen strax framför bilen. Det är blött på vägen efter nattens regn:

Ena lejonungen vänder sig nyfiket om och kollar in oss:

När de kommit på säkert avstånd vänder sig även ett av de vuxna lejonen om:

Gruppen är samlad och försvinner snart in i det höga gräset:

En ung Lilac-breasted Roller?:

En vuxen Lilac-breasted Roller!:

Två vuxna Lilac-breasted Roller:

En Superb Starling putsar fjädrarna:

En gam - African White-backed Vulture - i sitt bo:

Klockan är nu strax efter 9. Vi har alltså bara varit igång i en timme och ändå hunnit se och uppleva så mycket. Vi känner oss helt nöjda och kan klara oss utan någon leopard - men Ben jagar oförtrutet vidare. Nattens regn har gjort "vägarna" svårframkomliga. "Vägen" består ofta av två vatten- och dyfyllda djupa hjulspår. Det krävs en hel del skicklighet - och mod - för att ta sig fram där vi kör. Vid ett tillfälle när Ben försöker komma ur de djupa spåren för att ta en omväg förbi ett som det verkar djupare gyttjehål sladdar bilen okontrollerat och vi hamnar tvärs över "vägen" med framhjulen i vänstra hjulspåret och bakhjulen i högra spåret. Vi kommer varken framåt eller bakåt. Ben försöker gunga loss bilen och efter ett tag börjar vi röra oss sakta bakåt. Ben drar på full gas bakåt och bilen tuggar sig sakta sakta upp på kanten av spåren i en dimma av svarta dieselavgaser. Sen är det bara full fart framåt snett över spåren och vi är på gång igen. Jag frågar Ben vad som händer om vi kör fast. I så fall kallar han på hjälp från de andra förarna. Vi blir hämtade och skjutsade till campingen medan Ben väntar på hjälp vid bilen. Han har råkat ut för det någon gång men det händer inte oss - som tur är.

Vi åker runt och tittar i en massa "leopardträd". I 9:30-tiden kommer vi fram till ett par andra Landcruiser vars passagerare tittar intensivt upp i ett träd. De påstår att det finns en leopard någonstans högt upp i lövverket. Vi lyckas inte se leoparden varken med kikare eller kamera. Jag tar några bilder mot den mörkaste delen av lövverket och nu när jag tittar på bilderna på datorn ser jag faktiskt leoparden där.

Var är leoparden?:

Svansen som hänger lodrätt ner syns tydligt här:

Från en annan vinkel ser man leopardfläckarna tydligt:

Vi lämnar den här osäkra observationen och jagar vidare. Ca 20 minuter senare får vi ordentligt napp. Den här leoparden ligger bekvämt uppkrupen i en trädklyka cirka 80 meter från "vägen" och låter sig beskådas med upphöjt lugn. Fullträff!:
Leopardlarmet går bland guiderna och efter några minuter är ett tiotal Landcruisers samlade. Bilarna har högt monterade luftintag för att kunna köras i djupt vatten. Här ute är det bara Toyota Landcruiser som gäller - minibussar göre sig ej besvär:

En Canon-fotograf med likadant objektiv som jag använder - Canon EF 100-400/4,5-5,6 L IS USM:

Vi lämnar leoparden och åker en sväng för att hitta geparden. Efter 20 minuter ser vi en grupp elefanter på väg ganska långt bort i gräshavet. Det är ett tiotal djur. De minsta ungarna syns inte i det höga gräset:

Vi stannar och inväntar elefanterna. De är på väg mot oss. Under tiden visar en Sunbird av någon sort upp sig. Det bör vara en Sunbird med tanke på näbben men jag kan inte hitta någon som är så brun med vitt mönster på bröstet i min fågelbok "Birds of East Africa":
Elefanterna närmar sig i sakta mak:

De går över vägen alldeles framför vår bil. En av de vuxna elefanterna stannar vid vägkanten tills alla har passerat:

Den lilla ungen försvinner nästan i det höga gräset:

En grupp Black-faced Vervet Monkey - grön(?) markatta - sitter i träden alldeles intill vägen:

De ser lite förskräckta ut:

Ungen diar:

En fiskgjuse (Osprey). Kommer kanske till Runn i vår?:

En gycklarörn (Bateleur - Terathopius ecaudatus) - en medelstor örn med ett vingspann på upp mot 175 cm och mycket kort stjärt (ecaudatus betyder svanslös på Latin):

En svårbestämd art - kan vara en lärka, flugsnappare eller något helt annat:

Klockan är nu 11 och det är dags för lejon igen. Det här är det fjärde tillfället vi ser lejon - man börjar bli lite mätt. Den här gruppen på kanske 10 lejon ligger och vilar i gräset alldeles intill vägen.
Den här är lte mer vaksam - med huvudet under bakbenet, ...:

... visar tänderna ...:
... och tittar oss förundrat i ögonen, Oj - vilket mäktigt djur det här är!:

Dags att byta plats:

Bekvämt utsträckt på rygg under ett träd med ett öga halvöppet:

Medan vi tittar på lejonen blir Ben biten av en tse-tse-fluga. Han lyckas slå ihjäl den och lägger upp den på instrumentbrädan så att vi får se hur den ser ut. Ben är inte orolig för att få sömnsjukan - det krävs många bett innan dess säger han!:

På väg tillbaka till campingen för lunch träffar vi på ett par vårtsvin (Warthog). Bilderna blir inte bra pga det höga gräset. Jag får bättre bilder på vårtsvin i morgon i Ngorongoro-kratern. Efer en kvart passerar vi hippopoolen igen. En gråhäger flyger förbi:

Och där på andra sidan hippopoolen kommer dagens stora överraskning - en nilkrokodil! Seronera-floden är ett av Nilens källflöden, via Victoriasjön. Nilkrokodilen ses här uppe i Serengeti främst under under de "långa regnens" tid - från mitten av mars till och med maj normalt - enligt Ben. Det verkar som om regnen kommer tidigare i år.

På hitsidan av hippopoolen springer en Three-banded Plover omkring i dyn. Den liknar våra strandpipare men den här modellen stannar tydligen kvar i Afrika hela året:

En Wire-tailed Swallow - en sorts svala alltså. Som vuxen har den långa mycket tunna stjärtfjädrar som kan vara svåra att se på avstånd.

Kvinnliga impala-antiloper:

Impalaantilop-bocken med sitt harem. Den här bocken har minst 20 haremsdamer:

En babian springer förbi:

Flygakrobatik:

En dubbeldäckare? Den lilla fågeln verkar sitta på ryggen på örnen:

Örnen har landat:

Nya attacker:

En ungkarlsimpala gör ifrån sig:

Ungkarlsimpalor - utan haremsdamer:

Tre gamar:

Vi är nu strax tillbaka på campingen för att äta lunch.
Buffelhornstatyn på campingen:

En White-bellied Canary:

En gammal bekant - Superb Starling:

Löss?:

En White-headed Buffalo Weaver:

Efter lunch åker vi till Visitor Center - inte långt från campingen. På väg dit möter vi denna Impala-antilop med sina imponerande horn:

Giraffer igen:

Topi:

Vid Visitor Centret blir vi guidade runt en stig med diverse informationstavlor av en entusiastisk masajyngling som intensivt och ingående berättar om Serengetis flora och fauna mm. Den här tavlan visar de djur som är vanliga på en klippkulle - "kopje"::

Här förklaras "gräshavets" uppkomst:

En högljudd ung Martial Eagle fångar vår uppmärksamhet:

Efter den guidade turen är det skönt att vila i skuggan på den lilla serveringen med en Serengeti-öl. En Gray-capped Social Weaver är sällskaplig:

En sparvliknande Speckle-fronted Weaver - står med bland sparvarna i fågelboken:

Ett par murmeldjurliknande Hyrax betar i ett träd:

På väg tillbaka till campingen betar en grupp vårtsvin tillsammans med några Impala-antiloper:

En Topi vilar i skuggan av ett träd:

En buffel kollar in oss:

En hök - Gabar Goshawk:

Vi är tillbaka på campingen i 17-tiden. Ganska tomt där då så vi passar på att duscha. Det finns bara en dusch på hela campingen. Skön kväll med sol och trerätters middag innan vi kryper till kojs. I 23-tiden när de flesta krupit in i sina tält och det börjar bli tyst hörs plötsligt ljudet av lejon som "samtalar". I tältet strax bakom vårt ligger tre guider. De går ut och skrämmer bort lejonen med hjälp av ficklampor. Det blir åter tyst i lägret men en halvtimme senare är det dags igen. Lejonen börjar "samtala" igen och guiderna går ut och skrämmer bort dem. Därefter är det lugnt hela natten - tror jag.


Lyssna på lejonets "rytande":Enligt planen ska Ben väcka oss 05:30 för att vi ska hinna äta frukost och åka iväg och titta på soluppgången. Jag vaknar i 04:30-tiden av att det regnar. Vi förstår att det inte blir någon soluppgångstur men går ändå upp klockan 06:00. Kocken Good har varit uppe sen 04:30 och fixat frukosten så vi har bara att sätta oss vid dukat bord efter morgontoaletten. Medan vi äter frukost tar Ben och Good ner tältet och packar bilen för avfärd tilll Ngorongoro. Det regnar fortfarande rätt kraftigt.